İç Mimarların Genel Çalışma Alanları

İç mimarları ve iç mimarlığı kapsayan konuları bu başlık altında toplayabilirsiniz.

Moderatör: maglor

İç Mimarların Genel Çalışma Alanları

Mesajgönderen Zeky » 21 Tem 2008 17:07

Yoğun istek üzerine bunu sizlerle tekrar paylaşmak istedim arkadaşlar. Eminim çoğunuza heves verip destek olacaktır mesleğimiz adına.

Teşekkürler ;

İçmimarlık Bölümü'nden mezun olacak öğrenciler; bireysel veya genel kullanıma açık mekan tasarımında uzmanlaşmış içmimarlık - mimarlık ofislerinde, seri ya da kupon üretim yapan mobilya üreticisi firmaların, ithal mobilya veya iç yapı malzemesi satan firmaların, kurumsallaşmış holdinglerin, otellerin, bankaların vs. yapı departmanlarında, teknik gruplarında, pazarlama seksiyonlarında, mağazalarında, şantiyelerinde; pazarlamacı + tasarımcı, uygulamacı, kontrolör veya danışman olarak görev alabilirler.

Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik kariyer yapabiliriler.
Kullanıcı avatarı
Zeky
Üye
 
Mesajlar: 292
Kayıt: 04 Mar 2008 20:47

Mesajgönderen creator » 21 Tem 2008 22:25

Paylaşım için teşekkürler. Toplum arasında genelde iç mimarların hep ev dekorasyonu ve daire dekorasyonu yaptıkları şeklinde bir algı var. Ama bu gerçekte böyle değildir. İç mimarlığın alanı mağaza tasarımından fuar stand tasarımına yat tasarımına kadar geniş bir alanı kapsar. Ayrıca İç Mimarların Çalışma Alanları başlığında da iç mimarın çalışma alanı ile ilgili daha detaylı bilgiler mevcut...
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Mesajgönderen lepistes » 21 Tem 2008 22:27

İÇMİMARLARIN HİZMET VE ÇALIŞMA ALANLARI:

İçmimar; mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile yetiştirilir. Bir meslek adamı olarak insan- ekipman - mekan sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ile ele alarak yeniden günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Kullanıcının zevki, istekleri, fiziksel ve ruhsal özellikleri doğrultusunda işlevsel mekânlar tasarlar. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri mekâna uygular. İçmimarların çalışma alanlarını en genel ifadesiyle altı grupta toplamak olasıdır.
Bunlar;
l- Mekan tasarımında ilk araştırmalardan, etütlerden uygulamanın bitimine kadarki (karar verme-uygulama) sürecini gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Çalışmanın bu aşamasında mekanın temel işlevine uygun program verilerinden yola çıkarak rasyonel ve uyumlu mekan boyutlarını ve ekipman konularını araştırır, belirler. Mekâna özgü ekipmanların elde edilen boyut ve özelliklerine göre özgün tasarımını yapar.

2- Yapımı tamamlanmış veya eski işlevi dışında yeni işlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında ön görülen yeni işlevi; insanın yaşam ve davranış biçimlerine göre çözümler, düzenler, bu düzenleme süreci içinde iç mekânda yer alacak öğelerin (Mekân ve donatı elemanlarına ilişkin biçim, renk, doku ve ışıklandırma, yüzey kaplamaları, kumaş vb.) tasarlar. Özellikle büyük ve kamusal yapıların (tiyatro, konser salonu, oteller, sinema salonları, alışveriş merkezleri vb.) büro, mağaza gibi işyerlerinin ve konutların iç mekân sorunlarını çözer, tasarlar ve düzenler.

3- Endüstri içinde; özgün mobilya tasarımcısı olarak yer alır, mobilya tasarımında ve üretiminde işlev, boyut, malzeme, biçim ve benzeri sorunların yanı sıra hammaddeyi ve ülke teknolojisinin olanaklarını, ülke ekonomisinin yararları doğrultusunda kullanmak suretiyle çağdaş özgün, ihracatı arttırıcı, endüstriyi özendirici tasarımlar yapar ve üretimlerini gerçekleştirir.

4- Mekânlarda uygulanan, ince yapı malzemeleri ve donatı elemanları tasarımcısı olarak ve üretimlerin denetiminde görev alır. Çeşitli yapı malzemeleri (kapı, merdiven, çeşitli doğrama, tavan - yer ve duvar kaplaması, mermer, fayans, seramik, sabit ve hareketli mobilya ile ıslak hacimlerde banyo ve mutfakların donatı elemanları vb.) gereksinimlerini karşılayacak şekilde tanım, sınıflandırma, standart, özel veriler, üretim yöntemleri ve kullanım alanlarına göre tasarımlarını yapar ve çeşitli sistemler içinde uygular.

5- Çevre tasarımcısı olarak görev alır; Kent içi veya turizm beldeleri için park, bahçe, sergi, eğlence ve piknik alanları düzenler. Bu alanlara özgü kent içi mobilya tasarımları yapar.

6- Röleve - Restorasyon hizmetleri; "Kültür Kalıtları"nın ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların korunması için gerekli olan temel ilkeler ve yasaların ışığında, çeşitli uygulamalar yapar ve geleneksel sanatımızla kültürümüzün tanıtılmasına aracı olur.
İÇMİMAR GEREKSİNİMİ:
Ülkemizde hızlı nüfus artışına paralel olarak, yılda yaklaşık 600.000 konut için yapı ruhsatı verilmektedir. Turizm sektöründe ise; bir yandan yaz turizmine ait yapılanma sürerken, doğa turizmi, termal turizm gibi yeni turizm sahaları açılmaktadır. Yapılmış turizm yapıları da ortalama beş yılda bir yenilenme gereksinimiyle karşı karşıyadır.

Mağazacılık alanında; markalı malların satışı için özel mekânlar, hipermarketler ve büyük mağaza anlayışı giderek, farklı mekân gereksinimlerini ortaya çıkartmıştır.

Özelleşen bankalarda yeni imaj değişiklikleri yurt içindeki bütün banka şubelerine de yansımıştır. İnsan yaşamına giren bilgisayarla birlikte, kullanıma yönelik donatı elemanlarının da yeniden şekillendirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunların yanı sıra inşaat sektörümüzün uluslararası uygulamalarda yer almasıyla, bu konuda çalışanlara yurt dışında yeni iş sahaları açılmıştır.

Yapı Sigortası ülkemizin gündemindedir. Yapıların nitelikleri, dayanıklılığı, seçilen malzemenin doğruluğu ve tekniğine uygunluğu sigorta şirketlerinin garantisi altına girecektir.

Bütün bu tasarım uygulama ve denetim süreçlerinde mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi gibi, içmimar da yer almalıdır. İhtisaslaşma, örgütlenme ve ihtisaslar arası işbirliği, toplumların sosyo-ekonomik gelişmesine bağlı olan kaçınılmaz bir olgudur.

Eğitimde, meslek-endüstri bütünleşmesini sağlayacak tüm düzenleme ve gelişimlere fırsat tanımak ve olanak sağlamak gerekir. Farklı ihtisaslaşmalara sahip meslek adamlarının birbirlerinin yetki ve yeteneklerine inanarak iş ve güç birliğine yönelmeleri en doğru yol olacaktır

Ek olarak da şunu belirtmek isterim bu alanların da her biri ayrı uzmanlık gerektirir.
Belirli bir alanda uzmanlaşmak da size her zaman iş dünyasında avantaj sağlar.
Otel tasarımı denildiğinde ya da fuar stand tasarımı denildiğinde akla gelen ilk isim olmak her zaman bir adım önde olmanızı sağlar. Kendi kişisel görüşüm bu yönde.
_________________
(Bu bilgi İç mimarlar odasının web sitesinden alınmıştır)
Kullanıcı avatarı
lepistes
Üye
 
Mesajlar: 57
Kayıt: 25 Oca 2008 18:06

Mesajgönderen Zeky » 22 Tem 2008 03:20

Öncelikle paylaşım için teşekkür ederim. Fakat şunu söylemekte fayda var; bu saydıklarınızın çoğunda bizim şahsi imza yetkisi çıkmadığı sürece herkez tasarımcı sayılır. Daha doğrusu işin özeti iç mimarlığı gerçekten gerektiren, iç mimarlığın gerçekten gerekli ve iç mimarsız olmaz dedirten yasaları gerekmektedir. Tıpkı makina mühendisinin, inşaat mühendisinin vb. mesleklerin gerekliliğini gerçekten hissettiğimiz gibi. Bunu özellikle söylemek istiyorum.

Ek olarak şunuda söylemekte fayda var. Lepites arkadaşımızın söyledikleri benimkilere ektir. Daha doğrusu devamıdır.
Kullanıcı avatarı
Zeky
Üye
 
Mesajlar: 292
Kayıt: 04 Mar 2008 20:47

Mesajgönderen sigomy » 22 Tem 2008 21:28

Selamlar. Ben içmimarlık oğrencisiyim. 2. sınıftayım . Acaba iç mimarlar normal mimarların yaptıgını yapabilir mi? 2 veya 3 kata kadar proje çizebilrmi o hakkı varmı . Tesekkürler.
sigomy
Üye
 
Mesajlar: 2
Kayıt: 22 Tem 2008 21:21

Mesajgönderen creator » 23 Tem 2008 11:07

sigomy yazdı:Selamlar. Ben içmimarlık oğrencisiyim. 2. sınıftayım . Acaba iç mimarlar normal mimarların yaptıgını yapabilir mi? 2 veya 3 kata kadar proje çizebilir mi o hakkı var mı? Tesekkürler.


Bu konu forumda daha önce defalarca tartışıldı. Biraz forumu gezerseniz cevaplara rastlarsınız. Böyle bir hakkı yoktur teşekkürler.
En son creator tarafından 26 Tem 2008 21:11 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Mesajgönderen lepistes » 26 Tem 2008 10:53

creator yazdı:
sigomy yazdı:Selamlar. Ben içmimarlık oğrencisiyim. 2. sınıftayım . Acaba iç mimarlar normal mimarların yaptıgını yapabilir mi? 2 veya 3 kata kadar proje çizebilirmi o hakkı varmı . Tesekkürler.


Bu konu forumda daha önce defalarca tartışıldı. Biraz forumu gezerseniz cevaplara rastlarsınız. Böyle bir hakkı yoktur teşekkürler.


İmza yetkisi olarak 3 kata kadar var diye biliyorum bende. Olmasa bile projeni çizdikden sonra bir mimarla tartışıp onun imzasını attırabilrisin projene. Eğer imza yetkisi yoksa bile en kısa zamanda gelmesini umuyoruz. Sonuçda bir mimar kadar ;mimari çizim bilgisine sahipiz. (Mimarlık fakültesi altında olan iç mimari bölümler için söylüyorum). Sen kendini geliştrimeye bak arkadaşım. Benim çok arkadaşım var mimarlıkta; ama ben çoğundan daha fazla constraciton bilgisine sahibim.Yani kendini geliştir gerisi gelir.
Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
lepistes
Üye
 
Mesajlar: 57
Kayıt: 25 Oca 2008 18:06

Mesajgönderen Zeky » 26 Tem 2008 20:06

Mimarlık fakültesi altında olmasıyla ne alakası var ki? Zaten bütün üniversitelerde mimari dersler veriliyor?
Kullanıcı avatarı
Zeky
Üye
 
Mesajlar: 292
Kayıt: 04 Mar 2008 20:47

Mesajgönderen sigomy » 01 Ağu 2008 17:23

Anladım peki formasyonla iç mimarlıktan normal mimarlık bölümüne geçış sağlanıyor mu? Cevaplarınız icin simdiden teşekkürler.
sigomy
Üye
 
Mesajlar: 2
Kayıt: 22 Tem 2008 21:21

Mesajgönderen creator » 01 Ağu 2008 21:06

sigomy yazdı:Anladım peki formasyonla iç mimarlıktan normal mimarlık bölümüne geçış sağlanıyor mu? Cevaplarınız icin simdiden teşekkürler.


Bölümün en iyi öğrencisi isen geçiş yapman garanti gibidir. Bölümün en iyi öğrencisi istemez ise bölüm ikincisi öğrenci geçer. Tabi başka maddeler var mı yönetmelikte onu da bilmek lazım, her üniversitenin yönetmeliği farklıdır. Bir de güzel sanatlar fakültesindeki iç mimarlık bölümlerinden mimarlık fakültesinde bulunan mimarlık bölümlerine geçilebildiğinden emin değilim. Ama mimarlık fakültesine bağlı bir iç mimarlık bölümünden mimarlığa geçilebiliyor.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Sonraki

Dön İç Mimarlık

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 31 misafir

cron