Konaktan Restorana Bir Restorasyon Projesi

İç mimari projeler ile mekanların tasarımlarını, işlevselliklerini ve estetik açıdan değerlendirmelerini bu bölümde yapıyoruz.

Moderatör: maglor

Konaktan Restorana Bir Restorasyon Projesi

Mesajgönderen creator » 11 Eki 2008 13:21

19. YÜZYIL OSMANLI SANATININ SÜS VE ESTETİK ANLAYIŞINI SERGİLEYEN
TARİHİ REŞAT PAŞA KONAĞI


Tarihi konağı yaptıran Ahmet Reşat Paşa’dır (1849-1927). Ahmet Reşat Paşa, batı kültürü ile meslekten yetişen ilk maliyecilerimizdendir. Devletin birçok yönetim kadrosunda çalıştıktan sonra maliye nazırlığına getirilen Ahmet Reşat Paşa, Sultan 2. Abdülhamit devrinin en seçkin devlet adamlarındandır. Altı yıl maliye nazırlığı görevinde bulunan Ahmet Reşat Paşa’ya bu görevi sırasında Osmanlı Padişahı tarafından 17.11.1900 tarihinde vezirlik rütbesi ile birlikte, devrin en büyük takdir beratı olan Menşur’u Ali (Yüce Menşur-Tuğralı Taltif Fermanı) verilmiştir.
Ahmet Reşat Paşa tarafından Mimar Ketebehu Mehmet Efendi’ye yaptırılan konağın inşasına, 1886 yılında başlanmış ve ancak 14 yıl sonra 1900 yılında fermanın verildiği gün kullanıma açılmıştır. Bu nedenle konakta resmi bir kabul töreni düzenlenmiş ve tören uzun yıllar bellekteki tazeliğini korumuştur. Törende devrin mülki, askeri ve sivil devlet erkânının hemen hepsi hazır bulunmuşlardır. Konakta davetler için devrin en meşhur lokanta firması olan Tokatlayan Efendi tarafından mükemmel bir büfe hazırlanmıştır. Bu görkemli törenler, tarihi konağın önemini bir kat daha arttırmaktadır.

Resim
Konağın gece görünüşü

Resim
Reşat Paşa Konağı Planı(restoran planı)

Mimar Ketebehu Mehmet Efendi Tarafından konağın zemin katı yığma taş duvar, 1. ve 2. katları ahşap konstrüksiyon ve bağdadi olarak inşa edilmiştir. 19. Yüzyılın Osmanlı sanatının; süs ve estetik anlayışını sergileyen konağın, büyük bir özen ve titizlikle yapılan süsleme ve tabloları o dönemin ünlü sanatçı ve ustalarına aittir.
Konağın ayrı bir önemli özelliği, Ebeveyn yatak odası olarak kullanılan salonun tavanlarını süsleyen resim ve süsler, bizzat Ahmet Reşat Paşa ve usta bir ressam olan kardeşi tarafından yapılmıştır. Sanat tarihi ustalarına göre konağın bir diğer önemli özelliği de, klasik Osmanlı Üslubunun yanı sıra, Barok ve Rokoko tarzı süslemeler bulunmasıdır.
Bazı salonların tavanlarında dikdörtgen, altıgen, sekizgen, bazılarında ise kare formlarına rastlanmaktadır. Tavan ve duvar süsleri, daha çok bitki ve çiçek desenlerinden oluşmuştur.

Resim
Has oda

Resim
Revnak odası

Osmanlı Üslubuna ait desenlerde, karanfil, lale, hat, genç gonca ve rumi motifler görülmektedir. Konak iki kulelidir, devrin en önemli özelliklerinden biri olan kuleler, mükemmel gösteri yerleri olarak düzenlenmiştir.
Konak 1986 yılında Işıklar İnşaat ve Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından alınmıştır. Konak, Anıtlar ve Eski Eserler Yüksek Kurulu tarafından 1.Grup eski eser olarak tescil edilmiştir. Işıklar İnşaat ve Turizm İşletmeleri A.Ş. tarihi konağın restorasyonunu bizzat kendisi yapmıştır. 17.09.1986 restorasyon ve yenileme çalışmalarına, Anıtlar ve Eski Eserler Yüksek Kurulu’nun izni ile başlanmıştır. Restorasyon son derece ciddi ve konunun önemine uygun büyük bir ekip çalışması ile 16 ayda tamamen aslına uygun olarak bitirilip açılmıştır.
Tarihi konak son derece harap durumda bulunmaktaydı. Hatta arka tarafa 18-19cm yatmış vaziyetteydi. Tamamen teknik düzeyde uzun süren bir inceleme ve program çalışması ile konağın yapısında kullanılan tüm malzemelerin incelenmesi ve saptanması ile işe başlanmıştır.
Restorasyonda; meşe, kestane ve çam kerestesi kullanılmış, iç sıvalar ise aslı gibi kıtıklı sıva yapılmıştır. Duvar süsleri, alınan örneklerle aynen aslı gibi ve kök boya ile yapılmıştır. Tavan süslemeleri de aynen korunmuş ve altın varakla kaplanmıştır. Yok, olmaya başlayan süsleme örnekleri büyük bir titizlikle alınmış, her biri kendi alanında usta olan uzmanların gözetim ve çalışması ile aynen kendi malzemesi kullanılarak yapılmış ve yenilenmiştir. Korunabilen kısımlar ise, temizlenerek bakımı yapılmış ve korumaya alınmıştır.
Tarihi konakta; temin edilen eski orijinal kumaş, kadife tül perdeler, halılar ve diğer eşyalar tamamen yeniden, orijinalleri ile aynı tarzda dokutularak takılmıştır. Kapı, Pencere ve panjurlar; fon ve diğer aksesuarlar tamamen orijinalleri ile aynı tarzda yeniden yaptırılarak muhafaza ettirilmiştir.

Bu tip yapıların en önemli özelliklerinden olan zemin su ve rutubetini tamamen yok eden, zemin katın tamamı ile çevre ve bahçeyi kapsayan rutubet atıcı kanallar ile drenaj kanalları aynen korunmuştur.

Tarihi konağın restorasyon çalışmalarında hiçbir özveriden kaçınılmamış, her şey büyük bir titizlik ve özenle yapılmıştır. Restorasyonda çalışan tüm arkadaşlar; kıymetli hocalar, ustalar, öğrenciler en titiz çalışma örneği, göz nuru dökerek, tavan ve duvar motiflerini işlemişlerdir. Nakışların inceliği, tabloların zarafeti tüm görkemi ile yıllarca belleklerde anımsanacak ve geçmişi günümüzde yaşatacak olan Reşat Paşa Konağı, ülkemiz ve dünya insanlarının hizmetine sunulmuştur. Reşat Paşa Konağı’nın zemin katı; yönetim ve mutfak olarak, diğer katları ise restoran olarak düzenlenmiştir. Restoran yaklaşık 750 kişilik kapasiteye sahiptir. Kaskatlı havuzu ve asırlık tarihi ağaçları ile konak bahçesi ayrı bir güzelliktedir. Tarihi Reşat Paşa Konağı bütünüyle, iç ve dış turizmin hizmetindedir.

Resim
Zerefşan odası
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL

Mesajgönderen maglor » 11 Eki 2008 15:22

Emegine saglik...

Ben eski tarzda tasarimlara, özellikle pasa konaklarina bayilirim, ancak bu konakta icime sinmeyen bir seyler var bazen abartiya kacacaz diye güzelligin disina cikabiliyorlar...
iç mi mimar yoksa iç mimar

Resim
Kullanıcı avatarı
maglor
Moderatör
 
Mesajlar: 605
Kayıt: 21 Nis 2007 00:48


Dön Projeler&Mekanlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

cron