Endüstri Ürünleri Tasarımında Malzeme

Endüstriyel tasarım hakkında her şey buraya...

Moderatör: maglor

Endüstri Ürünleri Tasarımında Malzeme

Mesajgönderen m-lt-m » 20 Nis 2007 01:56

ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI MODELCİLİĞİNDE MALZEME
Model yapımında malzeme seçimi ve kullanım yöntemleri yapılan tasarıma,ölçeğe,sunuş biçimi ve yeri ile sunulacak hedef kitleye göre değişiklikler gösterir.

Genel olarak model malzemelerini aşağıdaki başlıklarda sayabiliriz;
1---Blok malzemeler
2---Levhalar
3---Kalıp ve döküm malzemeleri
4---Yapıştırıcılar
5---Yüzey kaplama-finish malzemeler
6---Çeşitli el aletleri ve makinalar

1- BLOK MALZEMELER
Blok malzemeler görünüş modelleri yapmak amacıyla çeşitli boyutlarda üretilmiş poliüretan esaslı kütüklerdir.Tıpkı plexiglass adında olduğu gibi Epowood diye bilinir.Bunlar farklı sertliklerde, vakum altında sıfır boşlukla üretilmiş,Lifsiz-çatlaksız malzemelerdir.Sertliğine göre son derece rahatlıkla işlenebilen,kuvvetli yapıştırılma özelliğine sahip,tüm boya ve tiner çeşitlerine dayanıklı ürünlerdir. Ciba, Sika, Akson, Ebalta, Obo vb. pek çok firma tarafından üretilmektedir.Genellikle blok boyutları sertlik dereceleri ve firmalara göre değişmekle birlikte 50cmx150cm ve kalınlıkları da 5 ve 10 cm.dir. Ayrıca bu malzemenin çamur halinde olanı da vardır(cam macunu kıvamındadır). Bire bir oranında iki komponentli bir malzemedir. İyice karıştırıldığında son derece kullanışlı bir üründür.Kabaca hazırlanmış herhangi bir malzemeden yapılmış bir kütlenin üzerine sıvanır,kuruduktan sonra tıpkı blok epowood gibi işlenebilir.Böylece daha az blok harcanmış olur.Dezavantajı tam bir kuruma ve sertleşme yaklaşık 12 saat sonra sağlanır.
Blok malzemeler atölyelerde kullanılan kesici-delici makinalar ve el aletleri ile ahşap işler gibi işlenebilirler.Blok parçalarını birbirine cyanoacrylate (japon yapıştırıcı diye bilinen) tür yapıştırıcılarla yapıştırarak fireleri değerlendirebilirsiniz. Malzemenin artıları; işleme kolaylığı,iyi yapıştırılabilmesi,iyi boyanabilmesi,boşluksuz ve lifsiz olması dolayısıyla zımpara sonucunda mükemmel yüzey elde edilebilmesi,macun gereksinimi olmaması olarak sayılabilir.Eksileri ise fiyatının yüksek olması (50cmx5cmx150cm orta sertlikte olanı 400-500 milyon Tl.civarında)
Bu malzemeler günümüzde model yapımının ana malzemesi olarak karşımıza çıkıyor.İşleme süresi ve ürün çıktısı tasarımın görünüş modellemesinde bu malzemeyi günümüzde rakipsiz yapıyor.Elde-makinalarda veya CNC tezgahlarında işlenen malzeme boyandıktan sonra silikon kalıplama yapılarak model çoğaltma yoluna gidilebiliyor.Sert olanları(metal toz katkılı olanlar) kalıpçılıkta kullanılıyor ve deneme üretimi ürünlerin imalatında kullanılıyor.Doğru sonuçlar alındıktan sonra asıl üretim kalıplarına geçen firmalar kalıp maliyeti ve üretim riskini azaltmış oluyor.

Bu ürünlerin bazı ithalatçıları ve satıcıları;
Akson .......0216 4281881...akson ürünleri
Vantico......0216 3647563...ciba ürünleri
Elpo..........0216 4437579....sika ürünleri
Gözde.......0216 441 7628...obo ürünleri


2- LEVHALAR

a-yonga levhalar
b-plastik levhalar
c-metal levhalar

a-Yonga levhalar Sunta-MDF-Kontroplak gibi malzemelerdir.Model yapımında önerim gereken hallerde MDF kullanılmasıdır.Kolay işlenebilen bir malzeme olup oldukça sağlamdır.Halkalar halinde kesilip üst üste yapıştırmak suretiyle büyük hacimler elde edilebilir.Üzerine uygulanacak dolgu verniği gözeneklerini tıkayarak boya işlemlerinde iyi sonuç almanızı sağlar.

b-Plastik levhaların birçok çeşidi olmakla birlikte burada model yapımında yaygın olarak kullanılanları sayalım;

1-Poliüretan esaslı plastikler (Forex adıyla bilinen) 1-2-3-6-10-20...mm.kalınlıklarda ve yaklaşık 5 metrekare büyüklüğünde levhalardır.Çok kolay bir şekilde makinelerde veya maket bıçağıyla kesilebilen,cyanoacrylate yapıştırıcılarla birkaç saniye içinde kolay ve sağlam bir biçimde yapıştırılabilen malzemelerdir.Tüm model ve mimari maketlerin yapımı ile sokak tabelaları yapımında da kullanılabilen bu malzeme boya ve tiner türleri ve dış etkilere dayanıklıdır. Isıtılıp muşamba kıvamına getirildiğinde kalıplarda preslenerek şekil verilebilir.Günümüzde model yapımının değişmez malzemelerindendir.Gözde hırdavat ldt. 0216 4417628 den temin edilebilir

2- Akrilik plastikler yaygın olarak plexiglass diye adlandırılır.Bu malzemeler de 1-2-3-4-5-6-8-10-15-20-40 mm kalınlıklarda 135cmx205cm.ebatlarında bulunabilir. Ayrıca yine farklı çaplarda akrilik çubuk ve borular da mevcuttur.Akrilik levhaların renk çeşidi çoktur.Şeffaf-transparan ve opak renklerde üretilir. Atölye tipi makinalarda kesilebilir.Isı ile yumuşatılarak biçim verilebilir.Kesim yüzeylerindeki matlaşma ve izler sistra-zımpara ve oto pastası uygulanarak giderilir ve eski parlaklığını kazanır.Çok kuvvetli tutunmasa da oto boyası ile boyanabilir.Yapıştırıcısı kloroformdur.İki düzgün yüzey sıkıca birleştirilir ve birleşim yerine küçük bir fırça yardımıyla kloroform damlatılır.Bir iki dakika süresince beklenir.Cyanoacrylate türü yapıştırıcılar da kullanılabilir ancak yüzeylerde duman gibi lekeler oluşturur.

3- ABS levhalar, sanayide üretilen plastik ürünlerle aynı malzeme olduğu için oldukça sağlam malzemelerdir.Kolay kesilip yapıştırılır ve boyanabilir.

c-Metal levhalar alüminyum-sac-bakır ve pirinç malzemelerdir.Kesim ve biçim işlemleri yapıldıktan sonra kumlama yapılarak mat görüntü elde edilebilir.Tüm boya çeşitleri ile boyanabilirler
m-lt-m
Üye
 
Mesajlar: 48
Kayıt: 14 Nis 2007 22:45

Mesajgönderen TeknikDestek » 30 May 2007 18:02

Paylaşımın için teşekkürler...
This site designed by Alp Buğra...

Hosting Services =>Hosting Services Powered by Alp Buğra...
Kullanıcı avatarı
TeknikDestek
Site Admin
 
Mesajlar: 102
Kayıt: 25 Şub 2007 01:09
Konum: Merkez, Türkiye


Dön Endüstriyel Tasarım

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 13 misafir

cron