YERDEN ISITMA SİSTEMİ ÖZET

Bu bölümde piyasaya yeni çıkan malzemeleri tanıtabilir,uygulamalarını anlatabilir ve her çeşit malzeme ile ilgili bilgileri yazabilirsiniz...

Moderatör: maglor

YERDEN ISITMA SİSTEMİ ÖZET

Mesajgönderen rhino » 08 Eki 2007 22:43


[b]YAPTIĞIM ARAŞTIRMANIN ÖZETİ İDİ.
İYİ ÇALIŞMALAR


Tarihçe
Bu sistem yerden ısıtma, döşemeden ısıtma, yer kaloriferi gibi isimlerle adlandırılır.
Yerden ısıtma günümüzde 3bin yıl önce Günaybatı Anadoluda güneş ışınlarıyla mermer sarnıçlarda ısıtılan suların, kentlerdeki çift tabanlı mermer bina zeminlerine akıtılarak konutlar ısıtılmıştır. Bu yöntem kuzey çin ve Tibetlere kadar yayılmıştır.
Bu sistemin en güzel örneklerinden biri antik efes kentinde açıkça görülebilir.
Bu sistem 50 yıldır Almanya da kullanılmaktadır ve yeni yapılan binaların %40ında yerden ısıtma sistemleri uygulanmaktadır. Ülkemizde ise son 25 yıldır uygulanmaktadır.
Nasıl ısıtır?
Fizik kuralları insan anatomisine en uygun uniform ısının tabandan yükselerek olduğunu kanıtlamaktadır.. yeryüzündeki bütün canlılar (bitkiler dahil) 23-25 sıcaklıkta gelişir ve sağlıklı yaşar. Fiziksel açıdan bu üniform ısı ancak yerden ısıtma ile gerçekleşmektedir. Üzerinde yaşanılan alanda, örneğin bir salonda taban yüzeylerinin sadece 25C ısıtılması yeterlidir ve bu ısı sağlıklı bir insanın taban altı sıcaklığıdır.
Yerden ısıtma
Yerden ısıtmanın en yaygın olanı, taban altına döşenen plastik sepantin donatısı içindeki su sirkülasyonu ile taban yüzeylerinden homojen ısı dağılım sistemidir.
Sistemin altyapısı, ısı serpantinlerini taşıyan taban ısı yalıtımı ve buhar kesici örtü ile kenar delitasyonları ve modülasyon lamalarıdır.
İç mekanda dağıtım merkezi bir kolektörden, çok katlı binalarda düşey dağıtım ise tek bir ana kolondan sağlanır. İç mekanların değişik ısı kontrollerini ise manuel veya elektrostatik valf ve duvar termostatları ile ayarlanabilmektedir. Böylece yerden ısıtma ile ısıtılan bir binanın her mahali kullanıcının istediği sıcaklıkta tutması mümkün olmaktadır. Hem konfor, hem de yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir.ısı serpantinleri ile ısıtılan hacim arasındaki ısı köprüsü taban zeminlerine dökülen şap betonudur.
Ana ısıtma elemanı, yapı malzemesi içerisinden geçirilen uzun ömürlü ve dayanıklı, yerden ısıtmaya uygun termo plastik malzemeden üretilmiş borulardır.
Bir binanın her katında yer kaloriferi uygulanabilir. Isıtma kazanının her katın kolay ulaşabilecek bir bölgesine(merdiven holü, banyo kapı arkası vs.) plastik folyolu borular ile uygun yerden kolon çıkılarak dağıtım kolektörü oluşturulabilir.bu dolaptan odalara yerden ısıtma borusu ile modülasyon yapılarak suyun oda içinde dolaşması sağlanır.
Elektrikli ısıtma kabloları döşeme yüzeyine mümkün olduğunca yakın döşenirler. Teknik olarak kablo imalatı, ısı yalıtım levhaları üzerine atılmış azami 50mm kalınlığında ki saşpın içinde kalacak şekilde yapılır.
Odanın mevcut döşemesi yenilenirken veya zemin yükseltilmesi istenmediğinde ince şap tercih edilerek şap kalınlığının 10-15mm aralığında kalması sağlanır.
Isıtılan betonun uzun süre ısısını koruyacağı prensibine dayalı bu sistemler, kabloların kalın beton katmanı içine döşenmesi yöntemi ile yapılır. Yükse yoğunluktaki ısı yalıtım levhalarının üzerine 10mm kalınlığında beton dökülür, kablo imalatı yapılır ve ortalama 50mm kalınlığında şap ile örülür.

• homojen ısı yayılımı ısıtma diğer sistemlerde olduğu gibi tek bir noktadan olmayıp bütün taban ısıtıcı görevi görmektedir.
• Sistemde ısı bütün döşeme sahasına yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve ekonomik ısınma temin edilir.
• Bina zemininin tamamına izolasyon yapıldığından dolayı katlar arası ısı ve ses yalıtımı da sağlanmış olur.
• Döşeme satıh sıcaklıkları ortalama 28C olduğundan söz konusu mekanın hava nemi azalmaktadır. Hava nemindeki azalma üst solunum yolu enfeksiyonlarında rahatsızlığı artırır.
• Yerden ısıtmada oda içindeki hava hareketi az olduğundan dolayı, mikrop üremesi ve toz nakli olmaması açısından hastaneler gibi mekanlarda önemini artırmaktadır.
• Seralarda uygulandığında klasik sera ısıtılmasından farklı olarak %47 enerji tasarrufu sağlamaktadır ve buda verimi artırmaktadır.
• Radyatörlü sistemde gereksiz ama önlenemeyen sıcak hava değişimleri bu sistemde bertaraf edilmiştir ve bu sisteme %30-50 ye varan bir enerji tasarrufu getirmektedir.
• Oda içerisinde radyatör gibi ısıtıcılar olmadığından dolayı mekan istenildiği gibi dekore edilebilir.
• Isınan alanda yerden yukarı doğru bir ısıtma olmasından dolayı ayağımız sıcak başımız serin olmaktadır buda daha zinde olmamızı sağlamaktadır..
• Taban sıcaklığı 28C civarı olduğunda dolayı ortamı kurutmaz ve sağlıklı bir ortam olmasını sağlar.
• %30-50 enerji tasarrufu. Tabandan yukarı doğru ısınma, ısı kümeleşmesi olmaması ve ısıtıcı cihazların düşük derecelerde çalışmasıyla büyük tasarruf sağlanmaktadır.
• Büyük hacimli binaların ısıtılmasında enerji tasarrufu %70 e kadar çıkabilmektedir.( spor salonu , havuz)
• Taban sıcaklığı 30C olmalıdır bu sıcaklıkta insan vücuduna hiçbir zarar vermez.
• Büyük alanlarda sap m2 maliyeti büyüdüğünden yatırım maliyeti, ters oranda düşer yani okul, hastane, camilerde bu sistem m2 maliyeti hafifler.ısıtma pazarında yerden ısıtma yatırım maliyetinin yüksek olmaması şantiyede uygulama kolaylığı sağladığı için tercih edilme sebebi olmuştur.
• %35 yakıt tasarrufu sağlar , radyatörlü sisteme göre…
• Mekanda %5 lik bir yer kazanımı oluşmaktadır.
• Konutlarda merdivenler, tezgah altları, tuvaletler, dolap altları hariç olmak üzere bütün yüzeye yerden ısıtma uygulanabilir.
• Konutlarda her mekanın sıcaklığı farklıdır. Mutfaklar 18C, banyolar 24C, salon oturma odaları 22 C, yatak odası 20C, hol 18C olarak hesaplama yapılır.zeminden olan ısı kaybı yok sayılarak ısı kaybı miktarı hesaplanır.kazan çalışma sıcaklığı mak. 60C olarak alınmalıdır. Isı kayıplarının fazla olduğu yerler özellikle dikkate alınmalıdır. Buralarda ısı kaybı en yakın noktadan bertaraf edilmelidir. Doruların tamamı merkez bir noktada toplanır ve bu noktada kolektörler duvar içerisine gömülmelidir. Hazır kutular olduğu gibi , evin dekorasyonuna uygun ahşap kapaklıda yapılabilmektedir.
• İsteğe bağlı olarak her türlü kumanda sistemi yapılır.
• Her mahal ayrı ayrı ya da her katta ayrı oda termostatlarına bağlanır.



• Binanın grebotunu üzerine
Önce 2 cm kalınlığında sert izolasyon uygulanır.
Üzerine Nem izolasyonu için PE kaplanır.
Boru döşeme şekline göre Pratik Lama Monte edilir.
Hesaplamalara göre boru serilir.

Boru miktarını ve döşeme şeklini neler etkiliyor?
Binanın bulunduğu bölge.
Binanın izolasyonu.
Camın özellikleri
Isıtıcı çalışma sıcaklığı.
Ortam sıcaklığı.
Mahal içinde yapılacak üst döşeme ( seramik, mermer,lamine parke, laminat parke, ahşap, halı)
En iyi üst döşeme malzemesi mermer ve seramiktir. Mümkünse yerden ısıtmalı mahallerde bu döşemeler uygulanmalıdır.
Test ve sızdırmazlık kontrolü Nasıl Yapılır?
Borular kollektörden çıktıktan sonra eksiz olarak döşenip tekrar dönüş kollektörüne monte edilir.Yani döşeme altında herhangi bir ek bulunmaz.
Kollektörlerde toplanan boruların kazana yada kazan dairesine bağlantısı ana kolon borusu vasıtası ile yapılır.
Her kollektör üstünde ana kapama vanası bulunmalıdır.Ayrıca her kollektöre bir adet manometre takılır. Eğer birkaç kattan oluşan villa ise tek merkeze bir adet manometre takılır.
Çalışma şartlarına göre belirlenen değerde basınçlı su basılarak sistemde kaçak kontrolü yapılır.
Basınçlandırılan sistem basınçlı olarak bırakılır, manometre üzerinde bırakılır. Bunun nedeni binanın inşaatının devam ediyor olmasıdır. Sistem basınçlı olarak bırakılır ki herhangi bir aşamada oluşabilecek kaçaklar buradan izlenebilsin.
Herhangi bir basınç düşümünde :
Öncelikle ek yerleri kontrol edilmelidir.Buradaki küçük sızıntılar sistemin basıncının düşmesine neden olur.Hala basınç düşmesi var ise:
Öncelikle her kollektör kendi başına test edilmelidir.Kaçağın olduğu kollektör bulunduktan sonra her hat ayrı ayrı test edilmelidir. Hat bulunduktan sonra hattın bölgesi incelenmelidir. Eğer belirti yok ise kaçak tesbit cihazı ile noktasal kaçak yeri bulunur. Burası açılarak Ekleme Rekoru vasıtası ile burası tamir edilir.

Döşemeden Isıtma Sisteminin Avantajları
• Döşemeden ısıtma sistemi uygulanan yapılarda soğuk hava hareketi ve pencere ile dış kapılardan hava sızıntısı daha az olacağından konforlu bir ortam elde edilir.
• İnsanların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verir.
• Döşemeden ısıtma diğer alternatiflere göre büyük enerji kaybına neden olan ve önlenemeyen tavan bölgesindeki gereksiz sıcaklık birikmelerine neden olmaz.
• Toz sirkülasyonuna yol açmadığından çevre ve eşya kirlenmelerine neden olmaz.
• Radyatörlü ısıtma sistemi 90-70 °C aralığında çalışır. Radyatör yüzeyindeki yüksek sıcaklık, ortamdaki nemi azalttığı gibi radyatör üst bölgelerinde kirliliğe neden olur.
• Döşemeden ısıtma sistemi için ortalama 50 °C kazan su sıcaklığı yeterlidir. Böylece, daha düşük sıcaklıkta daha konforlu ısı elde edilir.
• Her türlü yapıda kolaylıkla uygulanır. Mesken, okul, hastane, kreş, fabrika gibi kapalı mahallerin ısıtılması yanında yüzme havuzu platformlarında, Türk hamamı ve buhar banyolarında, cami, sera, köprü ve hava alanlarında, uçak hangarlarında ısıtılması düşünülen her yerde başarı ile uygulanır.
• Döşemeden ısıtma sistemi, döşeme altında nem oluşmasına izin vermediğinden alerji tetikleyici toz maytları, mantar ve bakteri gibi mikroorganizmaların üremesini engelleyerek sağlıklı bir ortam sağlar.
• Yurt içi ve yurt dışında hastahane ve kreş gibi özel uygulamalarda döşemeden ısıtma sistemi seçilip uygulanmaktadır.
• Diğer ısıtma sistemlerine göre daha uzun ömürlüdür. Termostater bunun kanıtı olarak döşemeden ısıtma sistemi için 30 yıl garanti vermektedir.
• Döşemeden ısıtma sistemi, sağlıklı, konforlu ve ekonomik bir ısıtma şeklidir. Radyatörlü ısıtma sistemine nazaran % 25 yakıt tasarrufu sağlar. Alternatif enerji kaynakları ile mükemmel uyum sağlar.
• Klasik sistemlerdeki gibi ısıtıcı eleman, tesisat borusu bağlantı parçası gibi göze hoş gelmeyen ve kullanım alanını sınırlayan malzemeler yoktur.
• Döşemeden ısıtma sistemlerinde her türlü döşeme malzemesi güvenle kullanılır.
• Isıtma boruları (Pe-x borular) döşeme içinde veya duvarda yekpare dolaşır. Ek yoktur. Dolayısıyla tesisatta kaçak ve sızdırmazlığa karflı güvenlidir.
[/b]
rhino
Üye
 
Mesajlar: 70
Kayıt: 29 Eyl 2007 21:55

Mesajgönderen maglor » 09 Eki 2007 00:28

paylaşım için teşekkürler...
iç mi mimar yoksa iç mimar

Resim
Kullanıcı avatarı
maglor
Moderatör
 
Mesajlar: 605
Kayıt: 21 Nis 2007 00:48


Dön Malzemeler ve Uygulamaları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron