AHŞAP NEDİR?

Bu bölümde piyasaya yeni çıkan malzemeleri tanıtabilir,uygulamalarını anlatabilir ve her çeşit malzeme ile ilgili bilgileri yazabilirsiniz...

Moderatör: maglor

AHŞAP NEDİR?

Mesajgönderen rhino » 04 Eki 2007 21:36

MALZEME DERSİMİZDE YAPTIĞIMIZ BİR ARAŞTIRMA DAHA. :d:p
AMA TABİ KISACA AKTARIYORUM..

Her yaşam ortamı kendi koşulları içinde oluşur ve gelişir. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devamı organizma ile ortam arasındaki dengelere bağlıdır. Yaşam ortamı elde etme pahasına yapılan tahribatlar sonucu doğal dengeler bir daha kurulamayacak şekilde bozulmaktadır.
Ortam koşullarıın değişmesi organizma için gerekli " yaşanabilir nitelikli çevre " özelliklerinin kaybolmasına neden olabilir. Oysa amaç insan ile doğa arasındaki ilişkiyi göseterek ekolojik dengelerin bozulmaması ve dolayısıyla insan sağlığının korunmasıdır.
Teknolojik gelişmelerde her gün yeni bir yapı malzemeleri kullanıma girmektedir.Fakat pek çoğunun biyolojik ve ekolojik yönden etkileri ancak zaman içinde ortaya çıkmaktadır. Deneme sürecinde basit belli kavramlar gözetilerek bu malzemelerin bariz nitelikleri artaya konabilir. Bu nitelikler, üretim, işleme ve kullanma aşamalarında insan sağlığı ve doğa üzerinde etkilerinin yanıtları olacaktır. Bugün kullandığımız malzemelerin göz önüne aldığımızda çoğu malzemenin konuda olumsuz olduğunu görürüz. Ancak ahşap gibi, taş gibi doğal malzemelerin organizma ile uyum içinde bulunduğu aşikardır
Ahşap en eski yapı malzemelerinden biridir. Yüzyıllardır her amaca uyabilen tek yapı malzemesi olmuştur. Geleneksel malzemeler zaman içinde yerlerini istenen özelliklerde üretilmiş malzemelere bırakmış fakat bu malzemelerin düşünülemeyen, yan sorunları ortaya çıkmıştır.
Betonarme ve çelik teknolojisinin yapı sektörüne girmesi ve uygulama kolaylıkları karşısında ahşap yenik düşmüş, unutulmuştur. Fakat doğa ve organizma bu malzemeleri kabullenmemiş, organizma sağlık sorunları ile, doğa ise tahribatla karşı karşıya kalmıştır. şimdilerde yeniden çevre ve organizma ile uyum içinde olan ahşaba dönüş başlamıştır. 21. Yüzyılın yegane yapı malzemesi olarak ahşap tekrar gündeme girmiştir. Çünkü çevre ve sağlık konusunda optimum değerlerle yanıt verebilen malzeme ahşap olmaktadır.
Ahşap için atfedilen pek çok olumsuz nitelemelerin yanlışlığı, ahşabı unutmuş, tanımamış olmaktan veya yanlış bilgilenmeden kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır. Bunlar ahşabın yanıcılığı, dayanıksızlığı, statiksel yetersizliği ve kullanımının çağ dışı olduğu ile ekolojik dengeleri bozduğu şeklinde özetlenebilir.
Yanıcılık
Yanma olayı, aşevlenen ağaç elyafının oksijenle kimyasal birleşmesidir. 225-260 ºC sıcaklık alevlenme noktasıdır. Bu derece sıcaklıkta ağaç gazının ilk alevlenmesi olmaktadır.
260-290 ºC sıcaklık alevlenmenin tam olduğu, yanma noktasıdır.
750 ºC sıcaklıkta tamamen kül haline gelme noktasıdır.
Yanma sırasında kömürleşme olduğundan ahşabın üst yüzeyinde kömür tabakası ( Karbon ) oluşur. Bu tabaka koruyucu özellik göstererek yangının derine nüfuz etmesini yavaşlatır.
Ahşap kesitinde yanmış kısmın oranının, yanmamış kısma oranı belli seviyeye düşünceye kadar mukavemet sınırı değişmez. Bu ahşap sistemin hemen çökmemesine ve sistemi uzun süre ayakta tutmasına neden olur. Nitekim artık büyük açıklıkların bulunduğu konser, spor salonu gibi yapılarda çelik yerine ahşap kullanılmaktadır. Çünkü çelik genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle 400-450 ºC de taşıma kabiliyetini kaybederek deforme olmakta ve 10-15 dakika gibi kısa sürede çökme oluşmaktadır. Ahşapta bu süre kesitine bağlı olarak 1-1.5 saati bulmaktadır.

Dayanıklılık
Ahşabın yeterli dayanıklılığı ve doğa koşulları karşısında uzun ömürlü olmadığı gibi kavramlardan süz edilmektedir. Uygun korumanın yapılmadığı her malzeme için aynı durum söz konusudur. Betonarme yapılar karbonnatlaşma sorunu ile, çelik yapılar korozyon sorunu ile karşı karşıyadır. Ahşap minumum koruma ile 50-60 yıl yaşayabilmektedir. Çevremizdeki geleneksel evlerimiz 200-300 yl ömür ile bunun en önemli kanıtıdır. Her türlü koşula açık telekominikasyon direkleri 50-60 yıl ömre sahiptir.

Statik Kısıtlamalar - Sınırlı Tasarlamalar
Kurt ağzı birleşme ve lamine tekniği ile istenilen büyüklüklerde ahşap elde etmek artık mümkün. Standat ahşap parçalarını birleştirerek istenilen uzunlukta ve kesitte kolon, kiriş elde edilerek, ağacın niteliğinin ve büyüklüğünün getirdiği boyut sınrlamaları aşılmıştır.
Boyut serbestliği tasarımsal ve statiksel kısıtlamaların ortadan kalkmasına yaramıştır. Artık belli büyüklükteki açıklıkları geçmek amacı ile ağırlığı ve yangına dayanıklılığı nedeni ile lamine ahşap kiriş sistemi tercih edilmektedir. Dünyada 150 m. açıklığından ve yangında kısa sürede deforme olmasından dolayı çelik ve betonarme uygun olmamaktadır.



Çağdaşlık
Teknoloji gelişmelerle birlikte istenilen niteliklerde malzeme üretmek mümkün olmuştur. Fakat doğa ve organizma ile uyum sorunu göz ardı edilerek üretilen malzemeler zaman içinde tahribat yapar hale gelmiştir. Oysa yaşamsal dengeler açısından malzemenin niteliği çok önemlidir. Gelişmiş ve orman işletmeciliğini bilinçli yapan ülkelerde yapılarda ahşap kullanımı gittikçe artmaktadır. Ahşap en uyumlu malzemedir. A.B.D.' de konutların %90 ' ı ahşaptır.
Yine Norveç, isveç, Finlandiya ve Almanya gibi ülkelerde ahşap yapılar 21. yüzyılın yapıları olarak hakim hale gelmektedir.

Ekolojik etkiler
Yoğun ahşap kullanımı dolayısıyla ile ormanların azaldığı, dünyanın çölleşmeye doğru gittiği, bunu karbondioksit dengesini bozarak sera etkisi yarattığı ekolojik dengelerin bozulduğu yönünde savlar mevcuttur. Oysa ormanlar konusuda bilinçli davranan ülkelerde tüketim teşvik edilmekte ve ormanlık alanla artmaktadır. Çünkü tüketimden fazla üretim elde etmek mümkündür. Ekolojik etkiler açısından diğer malzemelerle ahşabı karşılaştırmak, üretim – işletme – uygulama aşamaları için bir kaç soruya yanıt vermek gerçeklerini ortaya koyacaktır:

Üretim – tüketim dengesini kurmak mümkün mü?
Üretim tüketim dengesi kurmak bilinçli orman çalışması ile mümkündür. Ormanların sağlığı
Açısından yenileme çalışmalarını yapılması şart, nitekim Türkiye bu konuda tüketim fazlası olan diğer ülkelerden tomruk ithal etmektedir.

Üretim – işleme aşamasında yüksek düzeyde enerji tüketimi gerekiyor mu?
Üretim ve işleme aşamasında en az enerji gereksinimi ahşap için geçerlidir. Üretimdeki gerekli enerji miktarları;
Ahşap için 5 kwh/ml ike
Beton için 45 kwh/ml
Çelik içn 550 kwh/ml olarak hesaplanmıştır.

Uygulama ve kullanım esnasında yan etkiler oluşuyor mu?
Uygulama ve kullanı esnasında herhangibir yan etki yaratmaz. Ahşap doğal yaşayan malzeme Olduğundan dolayı insana en yakın malzemedir. Yan etkileri bırakın; sıcak, insanı yumuşatan Bir etkiye sahiptir.

Elektrostatik değişimlerle havanın elektiriksel dengelerini etkiliyor mu?
Konutlarımızda ve çalışma ofislerimizdeki elektironik aletlern ortama yaydığı static elektrik yüklü Elektro manyetik manyetik alanlar organizma üzerinde fark edilmeden tahrip edeci etki yaratmaktadır. Özellikle iletken bir malzeme olan çelik, yapı malzemesi olarak kullanıldığında Çevredeki antistatic elektriği toplayarak etkileyici manyetik ortam yaratmaktadır. Bu etkilerini Algılayabildiğimiz fakat duyu organları ile hissedemediğimiz olumsuz etkilenme yani elektro-smog Etkisi, sinirlerin ve kasların uyarılması ve gerginlik yaratan ortamdır. Ahşap iletken bir malzeme olmadığından dolayı bu elektro-smog etki yaratacak ortam oluşmaz.

Kullanıldıktan sonra yok edilmesi için özel yöntemler gerektiriyor mu?
Ahşap bir kez kullanımlık bir malzeme değildir. Tekrar tekrar kullanılabilir. Betonarme ve çelikte olduğu gibi hurdasının yok edilmesi diye bir kavram yoktur. Hurdası bile kullanılmadığında ekolojik sistem içinde yok olabilen bir malzemedir. Beton ve çelikten çok farklıdır.
Görüldüğü üzere ahşap yapı malzemesi olarak her türlü olumlu değerleri bünyesinde toplayarakson dönemde kaybettiği prestijini tekrar geri almaktadır. Dünyada özelikle konut Sektörü ahşabı yapı malzemesi olarak kullanmaya başlamıştır.
___________________________o_____________________________

AHŞAP
Ahşap mükemmel bir malzemedir. Ahşap ile 250 metrelik açıklıklar kolonsuz geçilebilmekte, bu tip konstrüksiyonlarda, ağır olması nedeni ile çelik kullanılmamaktadır.
Hava şartlarına, kimyasallara dayanıklılık açısından en iyi malzeme gene ahşaptır. Elektrik ve telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap karayolu köprülerinin ise 50 yıldır. Bu alanlarda karbonatlaşma sorunu olan beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların çok altındadır..
Ahşap, kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir. Üretimi ve işlenmesi için az enerji istemesi, dönüşebilir olması ve üstün ısı yalıtım özellikleri ile çağımızın çevre ve enerji sorunlarına en uygun malzemesidir. Ahşap kullanmak ormanların yaşamasını ve gençleşmesini sağlar. Nitekim fazla ahşap kullanan ülkelerde orman alanları devamlı genişlemektedir.
Ahşabın bir önemli özelliği, binlerce türü olmasıdır. Dünyada 20.000'in üzerinde ağaç türü olup, yapılacak işe uygun tür mutlaka vardır. Ağaç türleri; renkleri, dokuları, sertlikleri, taşıma kabiliyetleri, dayanıklılıkları, boya tutma kabiliyetleri, kurutulma kolaylıkları, lif düzgünlükleriyle birbirlerinden ayrılırlar.
NEDEN AHŞAP
Ahşap mükemmel bir yapı malzemesidir. Burada ahşabı çağımız teknolojisinin üstün ürünleri beton ve çelik ile kısaca karşılaştıralım:

Ahşap yüksek bir taşıma gücüne sahiptir
1 kilogram ahşap, 1 kilogram beton ya da çelikten fazla yük taşır. Ahşap ile 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir. Bu tip konstrüksyonlarda, ağır olması nedeni ile çelik kullanılamıyor.

Ahşap doğa şartlarına ve depreme dayanıklıdır
Hava şartlarına, kimyasallara dayanıklılık bakımından en yüksek notu gene ahşap alıyor. İngiliz Standartlarına göre elektrik ve telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap karayolu köprülerinin ise 50 yıldır. Bu alanlarda beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların yarısına erişebilmektedir. "Karbonatlaşma" sorunu, son yıllara kadar hizmet ömrünün sonsuz olduğuna inanılan "betonarme"ye büyük bir darbe indirmiştir.

Ahşap kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir
Bu özelliği, üretimi ve işlenmesi için az enerji istemesi (aynı miktar alüminyumun ellide biri kadar) dönüşebilir olması ve üstün ısı yalıtım özellikleri ile birleştirilince onu çağımızın çevre ve enerji sorunlarına en iyi cevap veren malzemesi yapıyor Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlar . Nitekim ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanları devamlı çoğalıyor. Greenpeace de doğramada ahşabı öneriyor.
rhino
Üye
 
Mesajlar: 70
Kayıt: 29 Eyl 2007 21:55

Mesajgönderen intes » 14 Eki 2007 23:58

:) detaylı bir paylaşım olmuş sağol
Kullanıcı avatarı
intes
Üniversite Temsilcisi
 
Mesajlar: 169
Kayıt: 16 Nis 2007 13:35

Mesajgönderen creator » 15 Eki 2007 00:18

Dayanıklı ve doğal bir malzeme olması onu vazgeçilmez kılıyor...
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL


Dön Malzemeler ve Uygulamaları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

cron