Banyo nedir?

Bu bölümde banyo örneklerini foruma gönderebilir,aynı şekilde forumdan temin edebilirsiniz.Banyo tasarımı hakkında fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.(unutmayalım ki önemli olan paylaşmaktır)

Moderatör: maglor

Banyo nedir?

Mesajgönderen rhino » 04 Eki 2007 21:20

Banyo mobilyası tasarımı yaparken araştırma dosyasından kısacık bir bölüm. Yararı olur umarım diyerek;

BANYO NEDİR?
Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım işlemlerini gerçekleştirdiği oda. Banyo terimi, bir evin, bireyin vücut temizliğini yapması için hazırlanmış en azından basit bir düzenek içeren bölümüdür. Tercihe göre banyolarda tuvalet ünitesi ve lavabo bulunabilir.
Banyoların şekil ve düzenleri ile içerdiği üniteler kültürden kültüre değişiklik gösterir. Batıda evin diğer bölümlerinden aşırı farklılığı bulunmayan, duvarları boyanmış, duvarlarında çeşitli aksesuarlar bulunan banyolar göze çarparken, daha az gelişmiş ülkelerde banyolar daha basit bir düzeneğe sahiptir. Genelde banyo ve tuvalet üniteleri bir aradadır ve yıkanma için özel bölüm bulunmaz.
Türk evlerinde genelde banyo ve tuvalet olmak üzere iki oda bulunur. Geçmiş yıllarda ve hattâ günümüzde kırsal kesimdeki evlerde hamamlık adı verilen, tek kişinin sığabileceği büyüklükte bölmeler bulunur. Bunlar genellikle kapıları evin odalarına açılan kabinler niteliğindedir.
Büyük şehirlerdeki evlerde genellikle banyo ve tuvalet bir arada bulunmakta, çamaşır makineleri de burada bulunmaktadır. Son yılarda birçok şirket banyo mobilyaları üretmeye de başlamıştır
BANYO KÜLTÜRÜ

"İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana yaşamın devamı için gerekli olan beden temizliği, toplumların sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmişlik düzeylerinin en büyük göstergelerinden biri olmuş ve banyo kültürü kavramını doğurmuştur. Yıkanma işlemi, kimi zaman inançlara dahi şekil vermiş ve ilginç ritüellere dönüşmüştür.

Yıkanmak için yapılan ilk kapalı mekanların izleri; Hindistan, eski Mısır, Antik Ege ve Yunan uygarlıklarındaki saraylarda gözlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise hamamlar kendine özgü mimarisi ve ihtişamıyla tüm dünyada hayranlık uyandırmış, bu dönemle birlikte artık hamam yapıları Türk Hamamı olarak adlandırılmış ve banyo kültürümüzün, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halini almıştır.

Bugünkü banyo mekanları, modern insanın dinlendiği, okuduğu, kendiyle baş başa kaldığı, ailesi ve arkadaşlarıyla zaman geçirdiği bir yaşam alanına dönüşmüştür. Birçok atasözü ve deyimle edebiyatımızda da etkisi yadsınamaz olan hamam kültürü, gelişen ve değişen dünya koşullarıyla beraber bugünkü modern şeklini almıştır."

Temizlenmenin tarihi günümüzden yüzbinlerce yıl öncesine gidiyor. Farklı coğrafyalardaki farklı kültürler, temizlik konusunda benzer gelenekler ve ritüeller geliştirdiler: Hindistan'da Ganj Nehri'nde, Mezopotamya'da Fırat ve kollarında, eski Mısır'da Nil sularında...

Yıkanmak için kapalı yerler inşa etme tarihi Hindistan, eski Mısır, antik Ege ve Yunan uygarlıklarına kadar uzanıyor. Mezopotamya'da Dicle kıyısında M.Ö. 859-824 yılları arasında hüküm sürmüş Asur kralı III. Salmanasar'a ait olduğu saptanan hamam, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarındaki Resülayn'da M.Ö. 3. yüzyıla ait şehir kalıntılarındaki evlerde bulunan banyo yapmak için kullanılan özel bölmeler, yine Anadolu'da Gaziantep yakınlarında M.Ö. 1200'lere tarihlenen Geç Hitit dönemine ait hamam kalıntısı bunlara örnek olarak verilebilir.
M.Ö. 33'te Roma'da 170 genel hamamın olduğu belirtiliyor: "Romalılar hamama 'thermea' derlerdi. Bu ifade binlerce yıl içinde çok az değişerek Türkçe'ye de girmiştir. Bazı bölgelerde kaplıcalara hâlâ termal adı verilir..."
Temizlenmek ve tedavi olmak amacıyla vücudun bir kısmını ya da tamamını su, gaz ,ışık gibi bir takım etmenlerin temasına bırakmak; bu işe yarar alet ve tesisler dilimizde banyo kelimesinin karşılığı olarak hamam yapmak, çimmek yunmak su dökünmek deyimleri kullanılmaktadır. Eskiden banyo, vücudu su ve herhangi bir sıvıya daldırmak anlamına gelmesine rağmen bugünkü anlayış daha farklıdır. Banyo vücudun su ile teması olduğu kadar buhar, katı ve gaz maddelerle akım ve ışınlarla yapılan banyolar anlamına gelmektedir. Bu bakımdan banyolar çeşitli guruplara ayrılır. Sıvı halindeki banyolar, Gaz banyoları, Çamur ve kum banyoları , Işın banyoları ..

Resim nasıl yükenir buna beceremedim bir türlü. Harika jpeg'ler mevcut. :P
rhino
Üye
 
Mesajlar: 70
Kayıt: 29 Eyl 2007 21:55

Mesajgönderen creator » 04 Eki 2007 23:25

Önce resimleri resimupload mega upload gibi sitelere yükle. Daha sonra resmin bulunduğu url adresini (şayet bu adresi internet explorer da adres satırına yazar ve enter tuşuna basarsan sayfada sadece o resmi görürsün) yaz adresin tamamını seç ve img tuşuna bas ve gönder. Bu kadar.
TÜRKÇEMİZİ KURALLARINA UYGUN BİÇİMDE KULLANALIM...
Kullanıcı avatarı
creator
Site Admin
 
Mesajlar: 1008
Kayıt: 18 Şub 2007 13:56
Konum: İSTANBUL


Dön Banyo Tasarımı ve Örnekleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 8 misafir

cron