EV AYDINLATMASINDA ÖNEMLİ AYRINTILAR...

Bu bölümde iç mimarlık öğrencileri iç mimari proje dersleriyle ilgili projelerini sunabilir ve fikir alışverişinde bulunabilirler...

Moderatör: maglor

EV AYDINLATMASINDA ÖNEMLİ AYRINTILAR...

Mesajgönderen maglor » 29 Ağu 2008 13:08

EV AYDINLATMASINDA
ÖNEMLİ AYRINTILAR...


Ev içi aydınlatmasında en önemli ışık kaynağı güneştir. Ancak güneş ışığının
yetersiz olduğu durumlarda ev içi aydınlatmada bazı ayrıntılara dikkat
etmek gereklidir. Göz sağlığı ve ekonomik ışık kullanımı açısından
bu ayrıntıları şöyle sıralayabiliriz:

Antre-Evin girişinde yaratılacak sıcak bir atmosfer evin samimi ve güvenli ortamıyla ilk karşılaşma gerekse konuklarla ilk karşılaşma açısından önemlidir. Girişte genel aydınlatmanın yanı sıra duvara yönlendirilmiş bir aydınlatma düzeni istenilen etki ve sıcaklığı sağlayacaktır.

Koridor
-Işık kaynaklarını koridor boyunca dizmek uygundur. Yarı-şeffaf aplikler koridor boyunca kullanılabilir. Geniş açılı armatürler tercih edilmelidir. Koridor ile odalar arasında çok fazla ışık farkı olmamasına dikkat edilmelidir.

Oturma Odası
-Pek çok faaliyetin gerçekleştiği bu oda tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde aydınlatılmalıdır. Lokal veya genel aydınlatma sistemleri bu işi çözebilir. Tablo, aksesuar ve dolapların aydınlatılması daha rahat ve hoş bir mekan yaratılmasında yardımcı olacaktır. Bu odalarda gözü yormayacak endirekt aydınlatma sistemleri kullanılmalıdır. Sarkıt türü armatüerler, abajur, aplik, lambederler bu mekanlar için idealdir. Bu mekanlarda kuvvetli halojen lamba kullanmaktan kaçınmak gereklidir. Aydınlatma ünitesi televizyon setinin üzerinde yada yakınlarında yer almalıdır.

Çalışma Odası-Çalışma yerlerinde direk yansımalar gözü rahatsız edeceği için armatürler ve çalışma yerlerinin konumları birbirine göre ayarlanmalıdır.

-Uygun seçilmiş renkler çalışma zevki ve verimini arttırır. Işık kaynaklarının bilgisayar ekranında yansıma yapması görsel performansı etkiler. Enerji tasarruflu lambalar ile aydınlatma yapılıp, çalışma alanlarında muntazam gölgesiz aydınlatma sağlanmalıdır.

Yatak Odası
-Genel aydınlatma için tavandan yansıtarak endirek aydınlatma kullanılmalı kitap okumak için baş ucu aydınlatması yapılmalıdır. Ayrıca armatürler yataktan kumanda edilebilmelidir.

-Başucu aydınlatması yarı saydam bir aplikle yada komidin üzerine abajur konularak yapılabilir. Aynanın iki yanına monte edilecek armatürlerle tuvalet masaları için gerekli lokal aydınlatma sağlanabilir.

-Bu arada çok az aydınlık düzeyi oluşturacak emniyet aydınlatması, çocukların güvenlik duyguları içinde yerinde bir tedbir olur.

Yemek Odası
-Oda çok büyük değilse masa üzerinde bölgesel aydınlatma yeterli olacaktır. Yemek bölümü büyük bir odada yer alıyorsa genel aydınlatma
uygulanmalıdır.

-Sıcak ve renkli ışık kaynakları kullanılmalıdır. Masadan 1 mt. Yükseklikte tavandan sarkan lambalar ideal aydınlığı sağlayacaktır.

Mutfak
-Burada evin diğer bölümlerine göre daha fazla ışık kullanım kolaylığı açısından daha faydalı olur. Burada gölgesiz genel bir aydınlatmaya ihtiyaç vardır. Dolap altında kullanılacak floresan tipi armatürlerle tezgah üstünde lokal aydınlatma yapılabilir.

-Genel aydınlatma ise sarkıt veya sıva üstü camlı armatürlerle ve sıcak renkli ışık veren lambalarla sağlanabilir. Dolap içlerine ise dekoratif amaçlı noktasal aydınlatmalar yapılabilir.

Banyo
-Banyo gibi ıslak alanlarda neme dayanıklı, gömme veya sıvaüstü armatür ve aplikler kullanılabilir. Önü camlı armatür veya kapalı tip lambalarda bu mekanlar için kullanılabilir.

-Ayna önlerinde ışığın göz almasını önlemek amacıyla, armatürler aynanın iki yanına konulmalı ve ışığın geliş doğrultusuyla bakış doğrultusunun geniş açı yapması sağlanmalıdır.

NOT: Alıntıdır...
iç mi mimar yoksa iç mimar

Resim
Kullanıcı avatarı
maglor
Moderatör
 
Mesajlar: 605
Kayıt: 21 Nis 2007 00:48

Mesajgönderen Fr0d0 » 29 Ağu 2008 17:29

Çok süper paylaşım . Teşekkürler
Çaylak İç Mimar =)
Kullanıcı avatarı
Fr0d0
Üniversite Temsilcisi
 
Mesajlar: 26
Kayıt: 10 Ağu 2008 00:51


Dön İç Mimari Projeler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir

cron