İç Mimarlık'ta Askerlik ve Yedek Subaylık

İş hayatında karşılaştığınız problemleri zorlukları endişe ettiğiniz durumları bu bölümde dile getirebilirsiniz.

Moderatör: maglor

İç Mimarlık'ta Askerlik ve Yedek Subaylık

Mesajgönderen chrak » 11 Mar 2012 19:15

İşe başvuracakken veya iş değiştirirken en önemli kıstaslardan birisi askerlik durumudur. Birçok işveren eleman alacağı zaman bu durumu göz önünde bulundurur. İşe alacağı sırada askerlik yapmış bir kişiye öncelik tanır. Bunun altında yatan bazı sebepler vardır. Bunlardan biri kıdem tazminatı ödememektir. Çünkü işveren eleman aldığı zaman en az 12 ay o elemanı istihdam ettikten sonra o elemana, askere gideceğinden dolayı kıdem tazminatı ödemek durumunda kalır. Hiçbir işveren bunu ödemek istemez. Bu konuyu başka bir makalede detaylandıracağım.

Gelelim diğer nedene; işveren çalıştırdığı ve belirli bir tecrübe kazanmış elemanını donanımlı bir biçimde askere göndermek istemez. Elemanını askere gönderdiğinde işleri aksar. En azından yeni bir eleman bulana kadar ve de şirketin çalışma biçimini o elemana öğretene kadar zaman kayıpları yaşar. Şunu da belirtmek gerekir ki emek vererek yetiştirdiği eleman askere gittikten sonra tekrar aynı firmada çalışmayabilir. Ve genellikle de öyle olur. O nedenle erkek adaylar için askerliği yapmış olmak işe girmek için önemli bir kıstastır.

Şimdi gelelim iç mimarların askerlik başvuruları ve tecil ile ilgili konularına;
Herhangi bir 4 yıllık fakülte bitirmiş olmanız halinde yedek subay adayı olarak değerlendirilirsiniz. İşlemleriniz de yedek subaylık işlemleri olarak değerlendirilir. Yani kısa dönem er olarak askerlik de yapacak olsanız yedek subay olarak tanımlanırsınız.

Üniversiteden mezun oldunuz. Çıkış belgesi diye tabir edilen geçici mezuniyet belgenizi aldınız. İlk işiniz 2 ay içerisinde Türkiye’nin neresinde olursanız olun en yakın askerlik şubesine gitmek olmalıdır. Üniversiteyi bitirdiğiniz şehir olabilir veya seyahat halinde başka şehirlerde ve ilçelerde iken de olabilir. Bunu yapmadığınız takdirde asker kaçağı durumuna düşebilirsiniz aman dikkatli olun. Yapacağınız işlemin adı ise yoklama işlemidir. Bu işlem sırasında isterseniz 2 yıl askerliğinizi tecil edersiniz. İsterseniz askerliğe gitmek için karar aldırır ve en kısa süre içerisinde askere gidersiniz. Bu işlemleri yaptırmaya gitmeden önce yanınızda götürmeniz gereken evraklar vardır.

Yedek Subay Adayları İçin Son Yoklama Esnasında İstenen Belgeler

a. Dilekçe,(orada size temin ediyorlar form dolduruyorsunuz.)

b. Diploma veya mezuniyet (çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,

c. Nüfus cüzdanı aslı,

ç. 2 Adet vesikalık fotoğraf,

d. KKTC’deki üniversiteler dahil yurtdışındaki yurt üniversitelerden mezun olanlardan; dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim gördüklerine dair Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) Başkanlığınca verilen ve üzerinde soğuk damga bulunan “Diploma Denklik Belgesi” veya “Mezuniyet Geçici Denklik Belgesi” ile diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ve noter tasdikli Türkçe tercümesinden üçer suret

e. Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu(orda size temin ediyorlar, form dolduruyorsunuz.)

Eğer askere gitmek için başvuracaksanız 19 adet fotoğraf götürmelisiniz.

Yedek Subay Adayları İçin Celp Dönemleri
Yedek subay adayları için yılın üç döneminde askere alım yapılır. Bu dönemler aralık, nisan ve ağustos celp dönemleridir. Bu dönemlerde belirttiğim ayların birinci gününden itibaren asker olursunuz. Belirttiğim ayların 1. veya 2. veya 3. günlerinde yedek subaylık sınavına girersiniz. Hangi gün girmek istediğinize siz karar verirsiniz. Sınav sonuçları açıklanınca, “uzun dönem yedek subay” veya “kısa dönem er” olarak yapacağınız ve hangi ilde yapacağınız bildirilir. Ve en geç belirtilen ayların 12. gününe kadar birliğinize teslim olursunuz.
Hangi celp döneminde askere gidilmek isteniyorsa o dönemden en az bir ay önce askerliğe gitmek için karar aldırmış olmak gerekir.
Yani aralık ayında askerde gitmek istediğinizde en geç 31 Ekime kadar başvuru yapmış olmanız gerekir. 1 Kasımda başvuru yapsanız kabul olmaz ve o celp dönemini kaçırmış olursunuz.
Ayrıca örnek olarak 31 Ekim tarihi Pazar gününe denk geliyorsa en geç 29 Ekimde, hatta 29 Ekim de resmi tatil olacağından, en geç 28 Ekimde yukarıda belirtilen evraklarla birlikte başvuru yapmak gerekir.
Diğer aylar için de aynı kural geçerlidir. Yani celp dönemini kaçırmamak için hafta sonu tatillerini ve resmi tatilleri göz önünde bulundurmanız gerekir.
Nisan ayında gitmek isteyen biri 29 Şubata kadar(28 çektiğinde, 28 Şubata kadar), Ağustos ayında askere gitmek isteyen ise, en geç 30 Haziran tarihine kadar başvuru yapmalıdır. Aday son gün başvuracaksa hafta sonu ve resmi tatil durumuna dikkat etmelidir.

Askere gitmek için karar aldırdınız ve sonrasında iyi bir iş imkânıyla karşılaştınız. Bunun için askerliğinizi tekrar tecil ettirmek istediniz. Bu durumda en geç yukarıda belirtilen celp dönemlerinin birinci gününe girilmeden tekrardan askerliğinizi tecil edebilir bir sonraki dönem veya daha sonraki dönemlerde askere gidebilirsiniz. Yani Nisan ayı celbi için 1 Nisana girilmeden, Ağustos celbi için 1 Ağustosa girilmeden, Aralık celbi için 1 Aralığa girilmeden, sevk evrakınızı almamanız durumunda herhangi bir askerlik şubesine başvurarak askerliğinizi tekrar tecil edebilirsiniz.

Askerliğe gitmek için yukarıda belirtilen zaman dilimleri içerisinde karar aldırdıktan sonra; eğer askere kesin olarak gitmek istemeniz durumunda, Ağustos ayında gitmek için temmuz ayı içerisinde, Aralık ayında gitmek için Kasım ayı içerisinde, Nisan ayında gitmek için Mart ayı içerisinde, istediğiniz herhangi bir gün sevk evrakınızı almak için başvuruda bulunursunuz.

Sevk evrakınızı alırken götürülecek belgeler;
1.Nüfus cüzdanı
2.Diplomanızın aslı ve 4 adet fotokopisi

Sevk evrakınızı alacağınızda size sınav formunuzu doldurtuyorlar ve yedek subay mı yoksa er olarak mı yapacağınızı işaretletiyorlar. Daha sonrasında ise iaşe bedelini size ödüyorlar. 2012 yılı için 11TL vermişlerdi. Size büyük bir zarf(sevk evrakı) veriyorlar. Bu zarfın üzerinde sınava gireceğiniz yerin adı belirtiliyor. Bunu da en son albaya mühürlettiğiniz zaman elinizdeki evrakla birlikte evinizin yolunu tutuyorsunuz. Sınava gelirken bu sevk evrakınızı da yanınızda getiriyorsunuz. Ayrıca diplomanızın veya geçici mezuniyet belgenizin orijinalini ve kimliğinizi sınava gelirken mutlaka yanınızda getirmelisiniz.
Kullanıcı avatarı
chrak
Üye
 
Mesajlar: 12
Kayıt: 20 Şub 2007 15:19

Dön İŞte İç Mimarlık

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

cron